LÉTO  S  FÉNIXEM   (Slovenský ráj 2017) :


V roce 2017 se podruhé během našeho putování podíváme na Slovensko, konkrétně do nejzápadnější části Košického kraje, do národního parku Slovenský ráj. Akce se bude konat v oblasti přehrady Palcmanská Maša, v údolích řek Hnilec a Hornád, v krasovém území Slovenská ráj, v okolí pramene Hronu, zavítáme i na nejvyšší horu východní části Nízkých Tater - Kráľovu hoľu a do Volovských vrchů. Samotný Slovenský ráj je skutečným klenotem přírody lákající turisty svými hlubokými kaňony, vysokými vodopády a zachovanými planinami s divokou přírodou. Většinu území tvoří vápence a dolomity, nachází se zde více než 350 jeskyní a propastí. Rokliny zdobí vodopády, kaskády, peřeje a skalní útvary. Je to jeden z nejhustěji značených národních parků Slovenska - dnes 326 km turistických chodníků na území cca 300 km2. Současný stav turistických naučných stezek, vybavených kovovými a dřevěnými žebříky, umožňuje objevovat přírodní krásy každému turistovi.

S ohledem na méně zdatné turisty bylo navíc zvoleno ubytování na jižní straně národního parku v údolí řeky Hnilec u přehrady Palcmanská Maša, kde je možno naplánovat nepřeberné množství nenáročných výletů bez žebříků a lávek k neméně zajímavým cílům jakými jsou například Dobšinská ľadová jaskyně, pramen řeky Hron, vřesoviště Veľká Knola či Stratenský kaňon. Výlety Slovenským rájem budou koncipovány tak, že se dopoledne bude stoupat jednosměrnými stezkami převážně od severu k jihu, na středové náhorní planiny Glac a Geravy, a k večeru se bude docházet a klesat k přehradě a našemu ubytování. Jednodušší trasy a také cyklistické trasy Vás zavedou do sedla Besník, za výhledy na Slovenské rudohoří z nenáročné hřebenové trasy Telgárt - Dobšinský kopec nebo do severní části Volovských vrchů.

Ubytováni budeme v turistické ubytovně v obci Mlynky, v osadě Palcmanská Maša (poblíž stejnojmenné přehradní nádrže) ve 2 nebo 4 lůžkových pokojích. Vzdálenost od vlakové stanice Dedinky je cca 600 m a od autobusové zastávky pro autobusy ze směru Spišská Nová Ves či Rožňava cca 200 m. Parkování u objektu, možnost využít vlastní sportovní areál s hřištěm, ohniště, saunu či bazén. Pobyt je možný s polopenzí nebo bez ní, jak je uvedeno v přihlášce. Vzhledem k tomu, že letos musíme místa co nejdříve objednat a také složitěji zaplatit v eurech, prosíme o včasné přihlášení a zaplacení pobytu, uzávěrka je do 31. března 2017. Po tomto datu se budou doobsazovat už jen případná volná místa do objednané kapacity. Navyšování námi objednané kapacity míst nebude totiž možné.

V loňském roce se putování konalo v okolí osady Mariánská poblíž Jáchymova. Akce se zúčastnilo 45 turistů. Kromě chladného deštivého počasí, které polovině pobytu vůbec nepřálo, jsme také poprvé narazili na nepříjemnou obsluhu daných penzionů. Nicméně i tak kladné ohlasy na tento pobyt převládaly. Jako každoročně jsme společně opékali buřty, čepovali si vlastní pivo a také nově grilovali. Deštivé počasí navíc přálo houbařům, kteří se dennodenně chlubili svými bohatými úlovky. I v roce 2017 se tak budeme co nejvíce snažit, abyste byli maximálně spokojeni. Zavěrem bych rád zdůraznil, že tato akce je určena pro všechny bez rozdílu věku, pro rodiny s dětmi, jednotlivce, kteří rozhodně nemusí být členy KČT ani jiné organizace. Naši akci berte spíše jako letní setkání kamarádů a přátel přírody a turistiky než akci povinných túr a hltání kilometrů. Pokud nemáte s kým vyrazit a chcete poznat nové lidi, neváhejte se přidat.

Bližší informace Vám rád sdělím.
                                                                                                                                                                           Ing. Martin Marek