C e s t y   z a   s l u n c e m

 

     Vážení turističtí přátelé, příznivci OKČT Fénix Brno - Medlánky a vrcholů Brněnska, rádi bychom Vás na tomto místě informovali, že akce "50 vrcholů Brněnska" rokem 2015 skončila a v roce 2016 je nahrazena akcí novou, "Cestami za sluncem". Cíle zde budou rozmanitější, nebudou zahrnovat jen vrcholy, ale i další zajímavá místa, kam jsme se doposud nepodívali. Cíle se také již nebudou opakovat, akce proto nebude časově omezena. Nápad "50 vrcholů Brněnska" byl vymyšlen k padesátým narozeninám předsedy KČT Fénix Ing. Petra Vachúta, kdy jsme Vás v průběhu pěti let pozvali na 50 vrcholů v okolí Brna. Jelikož akce byla velmi úspěšná, v dalších letech jsme ji ještě jednou zopakovali. V letošním roce ovšem druhý cyklus končí a my přicházíme s akcí novou, která ji nahradí: "Cesty za sluncem".

 

Když se mě na mé padesáté narozeniny přátelé turisté ptali, co udělám ke svým 60. narozeninám, nevěděl jsem to, zdálo se mi předčasné o tom přemýšlet. No a ona šedesátka mně už pomalu klepe na dveře a tak přišel nápad nový. Ale i ten má svůj příběh. Příběh o přátelství, kdy jeden druhého v nouzi neopouští, naopak pomáhá až do šťastného konce. Když se můj kamarád dostal do neštěstí a padl ve společnosti až na samé dno, neodsoudil jsem ho jako jiní, vrátil jsem se k němu a začal jsem mu pomáhat. A v těchto chmurných dnech, které hluboce otřásaly mou duší, se jako světlo na konci tunelu zrodila myšlenka na lepší život, taková "Cesta za sluncem". Myšlenka na lepší, poctivý život, plný slunečných dní. Ta myšlenka, se kterou jsme se ztotožnili, nám pomáhala vše přečkat. Později  k ní přibyla i další, "OMNIA VINCIT AMOR", světlo (dobro) vítězí láskou. Poté, když se vše k dobrému obrátilo, cítili jsme, že naše "Cesta za sluncem", by neměla být jen naší "Cestou za sluncem", že bychom na ni měli přibrat i další lidi a šířit tak přátelství a lásku kolem sebe. Bohužel šířit city, kterých se v dnešní době nedostává. Proto vznikly "Cesty za sluncem". A tak Vás všechny srdečně zveme na naše společné toulky, staré, mladé, osamělé, toužící po přátelství a vlídném slovu. Pojďte s námi a slunce v duši!“

 

                                                                                                                                                                                                předseda OKČT Fénix Ing. Petr Vachút a Zdeněk Jurajda

 

 Ustanovení:

 

1.    Akce se bude konat 1x v měsíci, a to v neděli od 10 do 13 hod jako cílová, což znamená, že přístupovou i návratovou trasu výletu si každý volí sám dle svých sil a uvážení.

 

2.    Cíle se nebudou opakovat, na výběru cílů do dalšího roku budeme spolupracovat s Vámi, účastníky.

 

3.    Na každou akci bude v omezené míře vydáván odznak a pamětní list tak, aby uspokojily zájemce z řad účastníků.

 

4.    Razítko bude jen jedno s emblémem akce, nebude vydáváno na každý cíl zvlášť.

 

5.    Odznaky ani pamětní listy nebudou číslovány, jako u "50 vrcholů Brněnska", ale jednou za rok bude vydán na posledním výletě odznak s emblémem a logem akce, buď s rokem nebo ročníkem, vždy v jiné barvě, tak abyste si k němu ve svých sbírkách mohli přiřadit navštívené cíle a neměli pocit, že Vám některé chybí. Logem akce je latinské OMNIA VINCIT AMOR.

 

6.    Akce není časově omezena.

 

7.    Cíle budou voleny převážně tak jak jste zvyklí v rozmezí turistických map KČT v okolí Brna: Ivančicko, Slavkovské bojiště a Ždánický les, Svratecko a Moravský kras. V případě zájmu se nevylučují ani vzdálenější cíle mimo tyto soubory.

 

Logo akce

Odznak pro 1.ročník

Ukázky odznaků cílů leden - červen 2016

Ukázky odznaků cílů červen - prosinec 2016

 

 

Cíle 2016

Termín konání

Číslo a název mapy

Souřadnice

Poznámka

Babí lom

1.1.2016

č.85 Svratecko

D3

přístřešek Lelkovadlo

Loučka (Lúčka)

14.2.2016

č.85 Svratecko

C1

zřícenina hradu

Kamenný vrch

20.3.2016

č.85 Svratecko

F2

rozhledna

Trmačov

17.4.2016

č.85 Svratecko

C2

zřícenina hradu

Býčí skála

15.5.2016

č.86 Moravský kras

D1

u jeskyně

Holštejn

12.6.2016

č.86 Moravský kras

B2

zřícenina hradu

Trenckova rokle

24.7.2016

č.84 Velkomeziříčsko

B3

rozcestí u vodopádů

Ochozská jeskyně

14.8.2016

č.86 Moravský kras

E2

u jeskyně **

Hlína

11.9.2016

č.83 Ivančicko

B4

rozhledna Vl. Menšíka

Ruprechtov

16.10.2016

č.86 Moravský kras

C2

větrný mlýn

Žernovník

6.11.2016

č.85 Svratecko

B2

rozhledna

Trnůvka

4.12.2016

č.85 Svratecko

E2

odpočívadlo

 

** v závislosti na možnosti vstupu do jeskyně se termín konání může změnit

Všechny uvedené mapy jsou 1 : 50 000  z edice KČT.